LJUBLJANA, KULINARIČNA MEKA

Če smo še pred desetletjem ali dvema lahko uživali zgolj ob klasični ponudbi mestnih restavracij (“dunajci”, pomfrit, ocvrti piščanec …), hitro hrano pa sta zastopala burek in hot dog, je situacija danes povsem drugačna. Kulinarična podoba slovenske prestolnice je v tem trenutku sanjska.

Izbiraš lahko med kakovostno domačo hrano, ki je največkrat pripravljena na sodoben in dodelan način. Poskusiš lahko eksotično kulinariko z vseh koncev in skritih kotičkov sveta. Tu je tudi butična ponudba restavracij priznanih šefov, kjer ne izbiramo, ampak dobimo, kar je pač tisti dan na meniju … Vse to in še veliko več je v zadnjih letih dodobra prevetrilo kulinarično podobo Ljubljane, ves čas pa se odpirajo novi “foodie” lokali in restavracije, ki se vzneseno lotevajo svežih kuhinjskih prijemov ter neraziskanih kulinaričnih pojmov. Zato smo pripravili pregled preverjenih in vedno odličnih lokalov, na katere prisegajo kulinarično razgledani Ljubljančani. 

Vegansko, moderno in preprosto

Ena najbolj revolucionarnih ljubljanskih restavracij je zagotovo Kucha. Skupne mize v resnično sproščenem ambientu ter strogo veganska hrana, pripravljena na vrhunski način. Da, Kucha je restavracija, kjer veliko “mesojedcev” ugotovi, kako okusna je dobro pripravljena veganska hrana, in si ob odhodu v Kuchini delikatesi kupi še veganske “klobase” in “slanino”.

Gostinska ponudba ljubljanske Bazilike skriva družinsko zgodbo, ki jo danes najdeš že na štirih mestih v prestolnici. Njihovi vodili sta preprostost in drugačnost, ki se odražata tako na krožnikih kot tudi v ambientu. Lični, največkrat vegetarijanski in nadvse okusni krožniki prepričajo še tako zahtevne goste. Juhe, pite, sendviči, solate in smutiji iz Bazilike so res posebni.

Najboljša pivnica v mestu, kjer se tudi odlično jé in dobro zabava

Vrhunska je tudi kulinarična ponudba Pivnice Union. Februarja 2020 je kuhalnice uradno prevzela ekipa Jezeršek, ta je sinonim sodobne slovenske kuhinje. Vabljeni ljubitelji počasno pečenih krač, neverjetnih pogač, okusnega pohanja, burgerjev z ekskluzivno pridelanim slovenskim mesom in božanskih klobasic. Za dovršeno izkušnjo pa poskrbi ambient z odlično atmosfero, kjer se vedno nekaj dogaja, in kot se za pivnico spodobi, z bogato ponudbo piva iz legendarne Pivovarne Union. Čeprav pivnice slovijo (predvsem) po mesnih jedeh, so tu prijazni tudi do vegetarijancev in veganov. Okusno za brbončice, fantastično doživetje dogajanja!

Stara dobra “žar” klasika

Če govorimo o klasiki, ne moremo mimo legendarnega Čada. Eden od simbolov Ljubljane, ki neprekinjeno deluje že več kot 120 let, zadnjega pol stoletja pa se osredotoča predvsem na jedi z žara. Čad svojim gostom iz tujine ponuja avtentično “gril” zgodbo, domačinom pa klasična kosila z močnim pridihom nostalgije. 

To je le nekaj vedno aktualnih lokalov, ki jih obiskujejo Ljubljančani, posledično pa so vedno bolj priljubljeni tudi med turisti, tako domačimi kot tujimi. Dober tek in na zdravje!