TIPIČNE SLOVENSKE JEDI
Slovenija je zagotovo dežela dobre hrane! Njena posebnost je raznolika ponudba. V nadaljevanju predstavljamo nekaj tradicionalnih slovenskih jedi, ki se jih splača poskusiti. Priporočamo ti, da med dopustovanjem v slovenski prestolnici pokukaš v Pivnico Union, kjer te čaka tradicionalna hrana z modernim pridihom. Spoznajmo torej kulinarične posebnosti iz različnih slovenskih regij.
Prva slovenska jed, zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«
Uganeš, katera jed je to? Idrijski žlikrofi! Ime so dobili po mestu, iz katerega izhajajo, Idriji. Pripravljeni so iz rezančevega testa s krompirjevim nadevom, v katerega so dodani ocvirki in začimbe. Posebnost te specialitete je njihova posebna oblika, ki spominja na škofovsko kapo.
Kislo zelje je tradicionalna slovenska jed, ki jo morate poskusiti
Doma je skoraj na vseh koncih Slovenije, vendar je priprava lahko zelo različna. Primorci vam ga bodo postregli v joti, na Gorenjskem ga boste lahko dobili kot gibanico s krompirjem, odlične pa so tudi pečenice s kislim zeljem in krompirjem. Povprašajte tudi po juhi iz zelnice! V Pivnici Union pa se kislo zelje s krvavico okusno združi v pogači, več v naslednjem odstavku.
Belokranjska pogača
Pogača se tradicionalno ne reže, ampak lomi z rokami. Je kruhu podobna jed okrogle oblike, posuta s soljo in kumino. Pravijo, da videz pogače odraža trud in energijo vešče gospodinje, zato vam jo bodo ponudili kot jed dobrodošlice.
Pregovor rimskega pesnika Juvenala živi še danes: »Pogače in piva!« V Pivnici Union so pogačam dodali moderen pečat, ponujajo mnogo različnih okusov: s kraško panceto in namazom iz kisle smetane, z dodatkom dimljenih govejih prsi z janežem, celo z dimljeno postrvjo! V ponudbi se skriva tudi okusna veganska pogača s humusom, ki jo morate poskusiti.
Kuhana ajdova moka ali ajdovi žganci
V različnih delih Slovenije jo pripravijo na zelo različne načine. Na vzhodu so bolj podobni cmokom, medtem ko je na Gorenjskem ta jed bolj podobna debelejšim drobtinam, ponudili vam jih bodo z ocvirki ali kislim mlekom. Ker je ajda žito, ki ne vsebuje glutena, so žganci primerni tudi za vse, ki potrebujejo brezglutensko prehrano.
Štruklji, polžasto zaviti zvitki
Pripravljen iz vlečenega, kvašenega ali listnatega pšeničnega testa. Posebnost štrukljev je ta, da vam jih lahko postrežejo sladke ali pa slane. Slednji se odlično ujemajo z mesom ali zelenjavnimi prikuhami.
Kraljica je slovenska potica
Slovenska potica je postala pravi spletni hit, ko je papež Frančišek vprašal prvo ameriško damo, ali privošči svojemu možu, ameriškemu predsedniku, potico. Ta sladica je narejena iz kvašenega testa in nadevana z različnimi nadevi. Ker od nekdaj velja za praznično jed, najde svoje mesto na mizi ob večjih praznikih.
Prekmurska gibanica
Za konec pa še sladica, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Gre za staro praznično in obredno jed, ki je sestavljena z več različnih plasti in ima kar štiri nadeve: makov, skutin, orehov in jabolčni. Prav to jo naredi posebno, saj priprava te sladice zahteva spretnost in natančnost. Čeprav gre za prekmursko jed, jo boste našli po skoraj vsej Sloveniji.
Sanjska kranjska klobasa
Kranjska je zgodovinska pokrajina, ki je v grobem obsegala današnje slovenske pokrajine Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko in dele Primorske. V kranjski klobasi je le najboljša svinjina, tradicionalno jo postrežemo s kislim zeljem ali repo, žemljo in hrenom (gorčico). Gre za zaščiteno slovensko jed in obisk Pivnice Union za okušanje tradicionalne jedi je ena izmed top stvari, ki jih morate izkusiti, medtem ko ste v Ljubljani.
S katero jedjo bi najraje začeli vi?